اين روزها شعلههاي درگيري و جنگ در خاورميانه اين بار با حملات تروريستي داعش گرهخورده است؛ چرا خاورميانه هيچ وقت روي آرامش را بهخود نميبيند؟
چه دستي در ميان است که در هر دوره زماني اين منطقه شاهد جنگ و خونريزي است و پيشرفت و توسعه در آن همواره زير سايه اين ترمز هميشگي بوده است؟ آموزش، توسعه و اقتصاد در خاورميانه هر چقدر عقب باشد اما نتيجه يک پژوهش جديد نشان داده که بازار خريد تسليحات در اين منطقه در اين سالها هر روز داغتر از روز گذشته بوده است؛ تسليحاتي که توليدکننده اصلي آن شرکتهاي آمريکايي و اروپايي بهحساب ميآيند.
گزارش اخير مرکز صلح بينالمللي استکهلم نشان ميدهد که کشورهاي خاورميانه به جاي سرمايهگذاري در آموزش و تحصيل طي حداقل ۱۵ سال گذشته خريد تسليحات نظاميشان بهصورت ميانگين سهبرابر شده است. در گزارش هزينههاي نظامي جهان آمده است که کشورهاي خاورميانه که در سال ۱۹۹۸بهصورت ميانگين ۴۰ميليارد دلار براي تسليحات هزينه ميکردند، در سالجاري بهطور ميانگين مبلغ ۱۲۰ميليارد دلار براي خريدهاي نظامي هزينه کردهاند.
در مقابل کشورهاي اروپايي هزينههاي خريد تسليحات خود را بهتدريج کم کردهاند و بودجهشان روي آموزش، پژوهش و رفاه اجتماعي متمرکز شده است. نگاهي به آمار بانک جهاني بيندازيد متوجه ميشويد که در جهان ميانگين سرمايهگذاري کشورها در بخش آموزش حدود ۵ درصد بودجه ملي است. اما تقريباً همه کشورهاي ديگر خاورميانه رقم سرمايهگذاري در بخش آموزششان بسيار کمتر از اين ميزان است: مصر ۳.۸ درصد، بحرين۲.۶ درصد، لبنان ۲.۲درصد از بودجه سالانهشان را صرف آموزش و تحصيل ميکنند.
در ميان هياهوي ناامني و جنگ در اين منطقه در مقابل پايين بودن بودجه آموزش و تحصيل هزينه خريدهاي نظامي هر روز بيشتر شده است و شرکتهاي تسليحاتي هنوز سود هنگفتي به جيب ميزنند.نگاهي به نمودار سر به فلک کشيده هزينه تسليحات نظامي کشورهاي خاورميانه نشان ميدهد که تنور چه کساني از آتش جنگ و ناامني در خاورميانه گرم ميشود. جنگ در خاورميانه براي هيچکس سودي نداشته باشد براي آمريکا و اروپا ناني حسابي دارد.
خطر در کمين اسپانيا قرار دارد. نظر سنجيها نشان ميدهد که 70 درصد مردم منطقه کاتالونيا به دنبال جدايي از اين کشور هستند. دولت محلي کاتالونيا مصمم به برگزاري همهپرسي در 18 آبان ماه است ولي دولت و پارلمان اسپانيا به شدت با برگزاري اين همهپرسي مخالفت کردهاند. حتي کار به ليگ فوتبال اسپانيا نيز کشيده شده است و دولت تهديد کرده که در صورت استقلال کاتالونيا تيم «بارسا» از لاليگا اخراج خواهدشد و بايد با تيمهاي محلي اين منطقه ليگ تشکيل دهد. شايد اينبار دولت اسپانيا مثل دولت انگليس چندان خوش شانس نباشد و بخشي از سرزمين خود را از دست بدهد. بايد منتظر بود و ديد که در 18 آبان ماه اراده کدام سوي اين کشمکش بر ديگري پيروز خواهد شد ؛ کاتالانها موفق خواهند شد همهپرسي استقلال برگزار کنند يا تحت فشار دولت مرکزي اسپانيا عقب نشيني خواهند کرد؟
ادامه مطلب...
11:02
فرمانده نيروي زميني ارتش گفت: فرماندهان بايد با تمام قوا و هوشياري در راستاي خنثي سازي هر نوع تهديدي انجام وظيفه نمايند
به گزارش ايلنا، سرتيپ احمدرضا پوردستان در چهاردهمين همايش گردهمايي فرماندهان يکانهاي عمده، گردان ها و گروهانهاي نيروي زميني ارتش، به آمادگي ارتش جمهوري اسلامي ايران در منطقه اشاره کرد و گفت: امروز ارتش ايران با سرافرازي در منطقه و جهان مي درخشد و با داشتن سربازان ولايت مدار از آمادگي رزمي بالايي برخوردار است و آماده هر نوع فداکاري است و با وجود اين روحيه بود که در دوران دفاع مقدس علي رغم حمايت هاي غرب از رژيم بعثي عراق و تحميل هزينه هاي سنگين به ايران در نهايت، نظام مقدس جمهوري اسلامي ايران پيروز نبرد حق عليه باطل شد.
پوردستان گردان را يک مجموعه مهم در ارتش خواند و گفت: فرماندهان بايد تلاش هاي خود را منوط به ماموريت هاي محوله نمايند و از درگير شدن به کارهاي حاشيه اي خودداري کرده و تمام همت خود را در زمينه بالا بردن آمادگي رزمي کارکنان تحت امر خود معطوف نمايند.
"جيمز رايزن" روزنامه نگار روزنامه نيويورک تايمز در آخرين کتاب خود با عنوان "به هر قيمت: طمع، قدرت و جنگ بي پايان" به جنگ نمايشي، فرسايشي و بي فرجام آمريکا با تروريسم پرداخته است.
به نوشته سايت صداي آمريکا (VOA) روزنامه آمريکايي "نيويورک تايمز" (New York Times) در بررسي کتاب جديد جيمز رايزن روزنامه نگار اين نشريه و برنده جايزه پوليتزر مي نويسد: رايزن در کتاب تازه خود به نام "به هر قيمت: طمع، قدرت، و جنگ بي پايان" که در هفته اخير به کتاب فروشي ها راه يافته، بسياري از وجوه تبهکارانه جنگ آمريکا با تروريسم را در ۱۳ سال گذشته به تماشا مي گذارد.
کتاب با نگاهي وقايع نگارانه عواقب دراز مدت واکنش هاي آني و وحشت زده مسئولان ارشد آمريکايي به حمله هاي ۱۱ سپتامبر را بررسي مي کند. از "ميلياردها دلار گم شده" اي مي گويد که از جيب ماليات دهندگان آمريکايي بيرون آمده و به باد رفته است، از زندگي از دست رفته يک شکنجه گر پيشين ياد مي کند و به روياهاي برباد رفته يک مامور اطلاعاتي افشاگر مي پردازد.
ادامه مطلب...
وزارت جنگ اين رژيم با صدور بيانيهاي با اشاره به اينکه اين تصميم با پيشنهاد دستگاههاي امنيتي گرفته شده است، اعلام کرد که «اين تدبير زمينه را براي اتخاذ تدابير قضايي عليه اين سازمانها و کساني که از آنها حمايت و منابع مالي آنها را تأمين ميکنند، فراهم ميکند.»
ادامه مطلب...
حالا که قيمت نفت به بيش از بشکهاي 110 دلار رسيده است، ارزش بازاري ذخاير به اثبات رسيده هيدروکربن عراق در تابستان امسال معادل 5/16 تريليون دلار است. البته در اين برآورد، دستکمها در نظر گرفته شده است.
در کنفرانس سالانه پروژههاي کردستان که نشريه ميد در آغاز ماه ژوئن برگزار کرد، گفته شد که ذخاير بالقوه نفت در بخشهايي از عراق که تحت اداره دولت منطقه کردستان است، احتمالا بيش از 100 ميليارد بشکه است که اين مقدار، بيش از دو برابر رقمي است که معمولا براي سه استان شمالي عراق اعلام ميشود. اگر اين مقدار را به مجموع ارزش نفت در کل خاک عراق بيفزاييم، رقمي بيش از 20 تريليون دلار حاصل ميشود.
اين رقم، تاملبرانگيز است. جدال روزافزون براي دستيابي به چنين جايزهاي، دليل بحران عراق، منطقه و جهان در تابستان امسال است. البته انبوه ثروت معدني عراق هم در اين بازي دخيل است، اما هر عامل ديگري تنها ميتواند در حد حدس و گمان باشد.
در سال 1972 حزب سوسياليست بعث عراق صنعت نفت کشور را ملي اعلام کرد. مشارکت بينالمللي در صنعت نفت عراق به مدت 30 سال متوقف شد. شرکتهاي نفتي ميتوانستند نفت عراق را به قيمتهاي رسمي بخرند، اما جايزه واقعي که همان ذخاير عراق بود، دور از دسترس باقي مانده بود.
ادامه مطلب...
نيروي هوافضاي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي روز گذشته در اطلاعيه اي اعلام کرد که يک فروند پهپاد ساخت رژيم صهيونيستي را پيش از ورود به منطقه تاسيسات اتمي کشورمان در نظنز رهگيري و ساقط کرده است؛ اقدامي که به سرعت در راس اخبار جهان قرار گرفته و تاکنون واکنش رسمي از سمت مقامات صهيونيست به اين افتضاح منتشر نشده است.
در اين گزارش، با خانواده پهپادي که در اين عمليات مورد استفاده قرار گرفته است، آشنا ميشويم و به جنبههاي مهم اين شکار تاريخي ميپردازيم.
ادامه مطلب...
انديشکده بلفر در مقالهاي به قلم سرهنگ بازنشسته دکتر «افرايم کام» همکار ارشد تحقيقاتي انديشکده صهيونيستي «مطالعات امنيت ملي تلآويو» به بررسي منافع منطقهاي متضادي که همکاري ميان ايران و آمريکا را نامحتمل ميسازد پرداخته است. نويسنده معتقد است نظر ايران اين است که درخواست کمک از آمريکا در عراق، ارزش هزينه سياسي آن را ندارد.
ادامه مطلب...
رزمندگان حماس، با لباسهاي سياه و مسلح به تفنگ، تونل را که نوري کمرنگ داشت به آساني پيمودند، و مي گفتند در اين شبکه زيرزميني گذرگاه ها در نوار غزه احساس مي کنند در خانه خودشان هستند.
به نظر مي رسيد يک گشت استثنايي که نيروهاي حماس فرصت آن را براي يک خبرنگار، عکاس، و تصويربردار رويترز فراهم آوردند، تلاشي بود براي انکار اين ادعاي اسراييل که آنها در جنگ غزه همه ي تونل هاي نفوذي اين گروه اسلام گرا را نابود کرده اند.
ادامه مطلب...
به گزارش خبرگزاري فارس، پايگاه اينترنتي شبکه خبري «راشاتودي» طي گزارشي در زمينه « افزايش روابط ايران و روسيه در حوزه انرژي» و به قلم «په په اسکوبار»، روزنامه نگار مطرح برزيلي مينويسد: تحريمهاي سنگين نيز نتوانستهاند تهران را به زانو دربياورند و «آيتالله خامنهاي»، رهبري ايران نيز اعلام داشته است که به حصول توافق هستهاي خوشبين نيست در واقع درخواست رهبري ايران فراتر از يک قرارداد صرف به عنوان رهبر يک کشور توسعه يافته است.
از سوي ديگر ايران و روسيه با عقد قرار دادي به ارزش 10 ميليارد دلار وارد مرحلهاي ديگر از همکاري شدهاند و قرار است جزييات اين قرار داد در سپتامبر سال جاري نهايي شود و البته تعجبي ندارد که واشنگتن از اين ماجرا عصباني شود زيرا اين قرارداد موجب ميشود تا صادرات نفت ايران در روز متجاوز از 1 ميليون بشکه در روز شود. بايد گفت رقص باله مانند ايران و روسيه در حوزه انرژي باعث نگراني آمريکا و اروپا شده است.
در ادامه اين گزارش نويسنده با اشاره بر موقعيت ايجاد شده براي ايران با توجه به تحريم روسيه مينويسد: با تحريمهاي اعمالي بر روسيه، ايران ميتواند گاز مورد نياز اروپا را تامين کند. در واقع ايران ميتواند با انتقال گاز خود به ترکيه گاز مورد نياز اروپا را تامين کند. البته بايد تصريح کرد که ايران از يک سو مايل به تحريک مسکو به عنوان بزرگترين تامين کننده گاز اروپا نيست اما اين کشور ميداند که در صورت احتمال تنش زدايي با آمريکا، اروپا در پي اغوا کردن ايران و عقد قرارداد و سرمايه گذاري در اين کشور است.
در ادامه اين مطلب آمده است: البته ايران بعيد است در جنگ با روسيه در زمينه تامين انرژي اروپا برآيد. در حالي که تحريمهاي اعمالي بر روسيه مواضع ايران در مذاکرات هستهاي را تحکيم مي کنند زيرا طرفهاي اروپايي محتاج گاز ايران هستند اما اين بدين مفهوم نيست که تهران از خود بيخود خواهد شد . هر چقدر که ايرانيان در پي طرحهاي جديد هستند در عين حال سياستهايشان در واقع نزديکي دو جانبه با مسکو براي ترک انداختن در تحريمهاي تحميلي عليه هر دو کشور است.
در انتهاي اين گزارش آمده است: پرونده هستهاي ايران براي آمريکا همانند تالار آيينهاي است که منعکس کننده آرزوهاي اين کشور براي دست يابي به بازار بکر جمعيت 77 ميليوني جوان و فرهيخته ايران به اضافه منبع انرژي عظيم براي شرکتهاي نفتي آمريکايي است. البته در اين تالار آينهاي ايران نيز اهدافي دارد و ميخواهد به عنوان قدرت منطقهاي بين شرق و غرب قرار گيرد.
اگر «حسن روحاني»، رييس جمهور ايران موفق به حصول توافق نهايي هستهاي با غرب شود، آنگاه وضعيت اقتصادي ايران با سرمايهگذاري اروپاييها بسيار بهبود خواهد يافت. البته ايران قادر است با رويکرد نرمش قهرمانانه و نزديکي بيشتر با چين و روسيه نيز به مسير خود ادامه دهد.
همچنين در آن مقطع يک منبع ديپلماتيک به پايگاه خبري يمني «حيات عدن» گفت که عربستان سعودي تهديد کرده است، براي متوقف کردن آنچه که تلاش حوثيها براي تصرف صنعا پايتخت يمن خواند، از زور استفاده خواهد کرد. اين درحالي است که جنبش انصار الله يمن ادعاي برخي رسانه هاي محلي درباره تحرکات و آمادگيهاي رزمي و جنگي خود در اطراف شهر صنعا پايتخت اين کشور را رد کرد و درباره تعرض به اعتراضات مسالمت آميز مردم براي درخواست جهت ايجاد تغييرات سياسي در کشورشان هشدار داد.
ادامه مطلب...
آيا ما واقعا شاهد تغيير ديدگاه آمريکا و اروپا در خاورميانه خواهيم بود؟ گفتنش سخت است. اما مسائل واقعا پيچيده تر از آنچه چند سال پيش به نظر مي رسيد، جلوه مي کنند.
ادامه مطلب...
موضوع واکنش هاي بين المللي به وقايع فرگوسن آمريکا، امروز نيز در مرکز توجه شماري از مطبوعات و رسانه ها قرار داشته است. در اين زمينه، روزنامه «نيويورک تايمز» به انتقادات مطرح شده از سوي ايران و روسيه عليه آمريکا به واسطه برخوردهايش در سرکوب معترضان در شهر فرگوسن پرداخته است. درباره ايران، اين روزنامه مي نويسد طي روزهاي اخير، مجموعه اي مطالب در حساب توئيتر منسوب به رهبر ايران منتشر شده که در آن، مواردي درباره تاريخچه اقدامات نژادپرستانه در آمريکا مورد اشاره قرار گرفته است. ديگر مطالب منتشره در اين صفحه، از جمله بيان اينکه دولت آمريکا مردم خود را فراموش کرده است، از جمله ديگر مواردي است که مورد اشاره نيويورک تايمز قرار گرفته است.
ادامه مطلب...
الشرق الاوسط در گزارشي به بررسي شخصيت محمد الضيف فرمانده گردان هاي عز الدين القسام، شاخه نظامي جنبش حماس پرداخت.
روزنامه الشرق الاوسط چاپ لندن در پايگاه اينترنتي خود در گزارشي با عنوان «فرمانده گردان هاي القسام، مرموزترين مردي که فلسطيني ها او را وزير دفاع و اسرائيلي ها او را سر افعي مي نامند» به قلم کفاح زبون نوشت در ژانويه سال 2011 مادر محمد الضيف «ابو خالد» فرمانده کل گردان هاي القسام مرموزترين فرد در ميان فلسطينيان از دنيا رفت. همه فرماندهان و رهبران حماس در تشييع جنازه اش حضور يافتند جز خود ابو خالد که معلوم نبود حضور دارد يا خير؟
ادامه مطلب...
اولين بار که ايران و آمريکا به صورت رودر رو و دوجانبه ديدار کردند، داعش در منطقه سر برآورد. دومين بار که بر سر ميز مذاکره رفتند، آمريکا به داعش حمله هوايي کرد.
اولين بار پس از ٣٥ سال ايران و آمريکا پس از بنبست وين ٤، به مذاکره نشستند. نتيجه مذاکرات آنطور که بعدها مذاکره کنندگان ايراني گفتند؛ موجب گشايش در روند مذاکره با ۱+۵ شد. مذاکره کنندگان به ويژه عراقچي از حضور ويليام برنز به عنوان «حضوري سازنده» ياد کرد.
ادامه مطلب...
آن چه داعش با کارهاي انتحاري اش در عراق انجام مي دهد بيش از هر چيز شبيه خلبان هاي کاميکازي ژاپني ها است که براي دفاع از خود و تخريب روحيه حريف انجام مي دادند. اکنون سوال مهمي که مطرح مي شود، اين است: بعد از تسلط داعش بر مناطق سني نشين چه خواهد شد؟
از اين بالاتر تصور کنيم اگر داعش بر بغداد مسلط شد، آيا مي تواند اين شهر را با اکثريت ساکنان شيعي اش اداره کند؟
ادامه مطلب...
سازنده خواندن گفتوگوهاي هستهاي اخير ايران و آمريکا از سوي واشنگتن، مذاکرات ايران و انگليس براي بازگشايي کامل سفارتخانهها، فرصت مناسب روسيه جهت اقدام عليه غرب به واسطه روابط مسکو با تهران، بازتاب خبر ساخت سامانههاي دفاع موشکي پيشرفته در ايران و بازتاب اقدام کارگردان مشهور ايراني در حمايت از مردم غزه، از جمله مهمترين مطالب امروز مطبوعات جهان درباره ايران است.
ادامه مطلب...
وقتي در ماه مي، پدرخوانده تروريست هاي تکفيري در خاورميانه يعني همان بندربن سلطان- شاهزاده منفور سعودي- به دستور مستقيم پادشاه عربستان از راس هرم اطلاعاتي و امنيتي رژيم عربستان پائين کشيده شد، کمتر کسي فکر مي کرد اين مار کهنه کار سعودي بتواند دوباره به سيستم حاکمه عربستان بازگردد.
ادامه مطلب...
آغاز حملات هوايي امريکا به شمال عراق، خبر از در پيش بودن رويدادهاي غير منتظره فراوان در محيط امنيتي منطقه مي دهد. از حدود دو ماه قبل، روشن بود که همه حوادث نوظهور منطقه، در چارچوب نقشه اي واحد قرار دارد که از پيش طراحي شده و جزء به جزء در حال اجراست. اين نوشته درباره جزئيات آن نقشه از پيش نوشته شده و ميزان کاميابي ها يا شکست هاي آن بحث نمي کند.
اما مفروض اين نوشته اين است که در محيط امنيتي اطراف ما چيزي به نام پديده تصادفي يا طراحي نشده وجود ندارد. هر پديده اي بخشي از يک طراحي است.
ادامه مطلب...
مامور کهنهکار سازمان مرکزي جاسوسي امريکا و مشاور اطلاعاتي وزير جنگ اين کشور که بنيانگذار اصلي گروههاي تروريستي در خاورميانه به شمار ميآيد، در زمينه تأسيس و فرماندهي گروهک "داعش" نيز متهم رديف اول است.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني شبکه العالم؛ " مايکل ويکرز"،سرکرده و بنيانگذار اصلي تشکيلات تروريستي داعش و همه گروه هاي تروريستي خاورميانه و طرف سوم حوادث اخير جهان عرب است.
ادامه مطلب...